top of page

PASTERYZATORY

Pasteryzatory do lodów o pojemnościach od 30 do 180 litrów.

Odbiorcy to lodziarnie, producenci lodów rzemieślniczych, cukiernie i hotele. Produkcja o najwyższym standardzie i jakości końcowego produktu.  Oferujemy również wielofunkcyjne urządzenie model Termocrema 30/60/150 litrów – przeznaczonych dla branży lodziarskiej, cukierniczej i gastronomicznej to nowoczesne programowalne urządzenia do gotowania kremów.

PASTERYZATORY

pasteryzatory

WŁASNA LODZIARNIA 
PASTERYZATORY TELME

Proste, solidne o niezawodnej konstrukcji.

Rozbudowane programowanie i większe możliwości produkcyjne.

Wielofunkcyjny

Termocrema

Nowoczesne, wielofunkcyjne urządzenia Termocrema 30/60/150 litrów

PRODUKCJA LODÓW

Maszyny i urządzenia do produkcji lodów rzemieślniczych, naturalnych.

Pasteryzatory solidne, niezawodne, o prostej konstrukcji wydajne do 180 litrów

Pasteryzatory do lodów o pojemnościach od 30 do 180 litrów.

Odbiorcy to lodziarnie, producenci lodów rzemieślniczych, cukiernie i hotele. Produkcja o najwyższym standardzie i jakości końcowego produktu.  Multifunkcyjne urządzenie model Termocrema 30/60/150 litrów – przeznaczonych dla branży lodziarskiej, cukierniczej i gastronomicznej to nowoczesne programowalne urządzenia do gotowania kremów.

Pasteryzatory do lodów produkcji TELME to urządzenia wysokiej jakości. Posiadają bezpieczny dla produktów spożywczych pośredni system grzania z użyciem ciekłego czynnika grzewczego.  Ponadto urządzenia posiadają przeźroczystą pokrywę wykonaną z poliwęglanu umożliwiającą wgląd w proces pasteryzacji oraz dodawanie surowców w dowolnym momencie cyklu.

Pasteryzacja mieszanki lodowej

Pasteryzacja mieszanki lodowej

Pasteryzacja jest absolutnie wymagana i konieczna dla wszystkich mieszanek lodowych z względu na dwie ważne przyczyny:
1. Wysoka temperatura pozwala wyeliminować dużą część mikroorganizmów w składnikach. Ważne, aby cały pasteryzacji był przeprowadzony w sterylnym środowisku przy użyciu higienicznie idealnych surowych składników i wyposażenia.
2. Podgrzewanie pozwala związać się składnikom: cukier ulegnie rozpuszczeniu, białka się nawodnią, stabilizatory wzmocnią swoje działania, zmieszają się tłuszcze, a emulgator umożliwi składnikom wytworzenie gładkiej mikstury, stwarzając idealną bazę lodów.

Ze względów higienicznych do produkcji lodów naturalnych, rzemieślniczych nie można wykorzystywać surowego mleka. Musi ono zostać poddane wcześniejszej pasteryzacji.  Dopuszczalne jest również użycie mleka sterylizowanego UHT.  Wszystkie surowce mieszanki lodowej trzeba pasteryzować w określonej temperaturze przez określony czas.

Zalecana pasteryzacja lodów odbywa się w temperaturze 85° C. Po zakończeniu procesu pasteryzacji mieszanki lodowej wymagane jest jej szybkie schłodzenie i przechowywanie w temperaturze 4 - 6° C celem dojrzewania lub konserwacji.
 

Zalety pasteryzacji mieszanki do produkcji lodów rzemieślniczych 

Poza oczywistymi względami higienicznymi,  pasteryzacja masy lodowej podnosi jakość bazy lodowej, wpływa na: 

  • Aromatyczność lodów — pełnia smaku

  • Rozpuszczanie cukrów

  • Lepsze wiązanie wody

  • Poprawa konsystencji i struktury lodów

  • Jednorodny rozkład tłuszczów

  • Redukcję lepkości

  • Wydłużenie  trwałość i przydatność do spożycia gotowego wyrobu.
     

Pasteryzatory
bottom of page