Dostawa lodów

OD PROJEKTU DO REALIZACJI

LODZIARNIA

WYPOSAŻENIE LODZIARNI

PRACOWNIA LODÓW

PRODUKCJA LODÓW RZEMIEŚLNICZYCH

 

Chcesz zostać producentem lodów i  chcesz otworzyć swój punkt w najbliższym sezonie to nie czekaj, zacznij wcześniej. Zaplanuj wszystko przed sezonem.

Co muszę wiedzieć produkując lody :

  • Sprzęty – wszystkie sprzęty muszą być łatwe do czyszczenia, mycia, dezynfekcji i zachowania higieny. Powinny być nieuszkodzone, bez obdrapań. Wykonane z nietoksycznych materiałów. W przypadku produkcji lodów musisz pomyśleć o: pasteryzatorze, freezerze, szokówka (do hartowania lodów), kuwetach, mroźni (do przechowywania lodów gotowych), lodówki (np. na mleko, śmietankę, warzywa i owoce, jaja). Jaja przechowuj najlepiej w osobnej lodówce! Może dojść do zakażenia krzyżowego. Jeśli nie wiesz jak zostać.

  • Niekrzyżowanie się drogi czystą z brudną – oznacza to tyle, że dobrze mieć w lokalu dwa wejścia  Do krzyżowania dróg może dochodzić, kiedy przyjmujesz surowce i wydajesz wyroby gotowe lub w przypadku zwrotu brudnych kuwet przez pomieszczenie w którym odbywa się produkcja.

  • Wysokość lokalu – jeśli masz możliwość wyboru lokalu to wybierz ten, który ma minimum 3 metry wysokości. Jeśli ma mniej to będziesz musiał wnioskować o odstępstwo w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Pamiętaj, żeby wysokość miała jednak nie mniej niż 2,5 metry.

  • Wentylacja – każde pomieszczenie musi mieć wentylację – grawitacyjną. W toalecie musi być mechaniczna. Jeśli wysokość jest niższa niż 3 metry to musisz pomyśleć o odpowiedniej wentylacji np. nawiewno-wywiewnej lub klimatyzacji. 

  • Woda – zakład produkujący lody powinien być podłączony do sieci wodno-kanalizacyjnej. Woda powinna być ciepła i zimna. Może być pobór wody ze studni głębinowej. Wtedy zazwyczaj należy wykonywać badania wody co kwartał

Projekt 1.jpg
  • Urządzenia kanalizacyjne – muszą być sprawne i powinny działać jak należy.

  • Oświetlenie – powinno być zarówno naturalne, jak i sztuczne.

  • Okna i inne otwory – muszą być również łatwe do mycia. Należy zabezpieczyć przed wnikaniem szkodników, można to zrobić stosując moskitiery.

  • Podłogi, ściany, sufity – muszą być utrzymywane w dobrym stanie – bez obdrapań, uszkodzeń. Nie możemy mieć w kafelkach dziury a tynk nie może nam odpadać z sufitu. Powinny być łatwo zmywalne. Na ścianach może być łatwo zmywalna farba.

  • Blaty – wykonane z gładkich i niepochłaniających powierzchni.

  • Drzwi – nie może być w nich progów w części produkcyjnej. Muszą być łatwe do czyszczenia. 

  • Pomieszczenia – pomieszczenia muszą być utrzymywane w czystości i zachowane w dobrej kondycji technicznej. Nie ma określonych wielkości pomieszczeń – powinny być one tak przygotowane, żeby była zachowana higiena produkcji żywności.

Wydzielone pomieszczenia

  • Pomieszczenie do obróbki wstępnej warzyw, owców i jaj

  • Magazyn

  • Magazyn na wyroby gotowe

  • Toaleta dla personelu

  • Pomieszczenie socjalne

  • Zmywalnie

  • Pomieszczenie porządkowe

Projekt 2.jpg
Witryny do lodów.jpg
Sevel witryna lodziarnia.jpg

BMC Polska G.K

 

02-467 Warszawa

ul. Stawy 5

Kontakt

marketing@bmcpolska.pl

Tel. 506 691 996

Tel. 22 571 80 77

 

Pracujemy

 

Od Pon do Pt.

09.00 - 17.00

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram

©2030 by BMC