top of page

PRACOWNIA LODÓW

Chcesz zostać producentem lodów i  chcesz otworzyć swój punkt w najbliższym sezonie, nie czekaj, zacznij wcześniej.

Zaplanuj wszystko przed sezonem. Od projektu do realizacji. W zależności od przygotowania należy zaplanować od 3 do 6 miesięcy na uruchomienie produkcji i sprzedaż lodówdy co kwartał

PRACOWNIA LODÓW PRODUKCJA

Pracownia-czekolady

PRACOWNIA LODÓW
TECHNOLOGIA I ERGONOMIA

 

Od projektu do realizacji. Pracownia lodów od A do Z

Maszyny i urządzenia do produkcji lodów. Sprzedaż i ekspozycja

WIEDZA

Szkolenia pracowników, doradztwo i pomoc na każdym etapie pracy.

PRACOWNIA LODÓW

PRODUKCJA LODÓW

Chcesz zostać producentem lodów i  chcesz otworzyć swój punkt w najbliższym sezonie to nie czekaj, zacznij wcześniej. Zaplanuj wszystko przed sezonem.

Co muszę wiedzieć produkując lody :

  • Sprzęty – wszystkie sprzęty muszą być łatwe do czyszczenia, mycia, dezynfekcji i zachowania higieny. Powinny być nieuszkodzone, bez obdrapań. Wykonane z nietoksycznych materiałów. W przypadku produkcji lodów musisz pomyśleć o: pasteryzatorze, freezerze, szokówka (do hartowania lodów), kuwetach, mroźni (do przechowywania lodów gotowych), lodówki (np. na mleko, śmietankę, warzywa i owoce, jaja). Jaja przechowuj najlepiej w osobnej lodówce! Może dojść do zakażenia krzyżowego. Jeśli nie wiesz jak zostać.

  • Niekrzyżowanie się drogi czystą z brudną – oznacza to tyle, że dobrze mieć w lokalu dwa wejścia  Do krzyżowania dróg może dochodzić, kiedy przyjmujesz surowce i wydajesz wyroby gotowe lub w przypadku zwrotu brudnych kuwet przez pomieszczenie w którym odbywa się produkcja.

  • Wysokość lokalu – jeśli masz możliwość wyboru lokalu to wybierz ten, który ma minimum 3 metry wysokości. Jeśli ma mniej to będziesz musiał wnioskować o odstępstwo w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Pamiętaj, żeby wysokość miała jednak nie mniej niż 2,5 metry.

  • Wentylacja – każde pomieszczenie musi mieć wentylację – grawitacyjną. W toalecie musi być mechaniczna. Jeśli wysokość jest niższa niż 3 metry to musisz pomyśleć o odpowiedniej wentylacji np. nawiewno-wywiewnej lub klimatyzacji. 

  • Woda – zakład produkujący lody powinien być podłączony do sieci wodno-kanalizacyjnej. Woda powinna być ciepła i zimna. Może być pobór wody ze studni głębinowej. Wtedy zazwyczaj należy wykonywać badania wody co kwartał

  • Urządzenia kanalizacyjne – muszą być sprawne i powinny działać jak należy.

  • Oświetlenie – powinno być zarówno naturalne, jak i sztuczne.

  • Okna i inne otwory – muszą być również łatwe do mycia. Należy zabezpieczyć przed wnikaniem szkodników, można to zrobić stosując moskitiery.

  • Podłogi, ściany, sufity – muszą być utrzymywane w dobrym stanie – bez obdrapań, uszkodzeń. Nie możemy mieć w kafelkach dziury a tynk nie może nam odpadać z sufitu. Powinny być łatwo zmywalne. Na ścianach może być łatwo zmywalna farba.

  • Blaty – wykonane z gładkich i niepochłaniających powierzchni.

  • Drzwi – nie może być w nich progów w części produkcyjnej. Muszą być łatwe do czyszczenia. 

  • Pomieszczenia – pomieszczenia muszą być utrzymywane w czystości i zachowane w dobrej kondycji technicznej. Nie ma określonych wielkości pomieszczeń – powinny być one tak przygotowane, żeby była zachowana higiena produkcji żywności.

Wydzielone pomieszczenia

  • Pomieszczenie do obróbki wstępnej warzyw, owców i jaj

  • Magazyn

  • Magazyn na wyroby gotowe

  • Toaleta dla personelu

  • Pomieszczenie socjalne

  • Zmywalnie

  • Pomieszczenie porządkowe

Projektowanie-pracownia-lodow

PRODUKCJA LODÓW

  • Projektujemy

  • Szkolimy i doradzamy

  • Wyposażamy

  • Serwisujemy

  • Gwarantujemy

  • Zwiększamy sprzedaż

  • Stała współpraca

produkcja-lodow
bottom of page