top of page
Szukaj
Zdjęcie autoraKrzysztof Nałęcz

Lodziarnia

Zaktualizowano: 5 mar 2021

Produkcja lodów rzemieślniczych od A do Z

Hasła takie jak “lody rzemieślnicze” czy “lody naturalne własnej produkcji” coraz częściej możemy spotkać na szyldach miejskich lodziarni. Co to jednak właściwie oznacza, że lody są rzemieślnicze? Najczęściej nazywamy tak lody wytwarzane na miejscu według własnej receptury, często sprzedawane wprost z maszyny kręcącej lody w stosunkowo niewielu smakach (zazwyczaj do 10). Dużą zaletą lodów rzemieślniczych jest jednak to, że smaki te potrafią być codziennie inne, co każdego dnia przyciąga nowych, ciekawych doznań klientów. Nie jest to więc masowa produkcja, co jest gwarancją świeżości składników i wysokiej jakości gotowego produktu, jakim są pyszne, orzeźwiające lody.

Wyposażenie do produkcji lodów

Aby stworzyć pyszne rzemieślnicze lody musimy przede wszystkim zadbać o świeże produkty wysokiej jakości. Produkty podstawowe to oczywiście mleko, śmietanka, cukier czy jajka. Kiedy już mamy wszystkie produkty, mieszamy je mocnym blenderem. Gotową mieszankę należy poddać pasteryzacji, aby pozbyć się ewentualnych bakterii. Po porządnym schłodzeniu (najlepiej przez kilka-kilkanaście godzin) nadchodzi czas na dodanie produktów zmieniających smak naszych lodów, takich jak np. truskawki, wanilia czy czekolada. Gdy osiągniemy już pożądany smak następuje proces frezowania, czyli zamrażania gotowej substancji w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Chcąc stworzyć sorbet czy lody wegańskie, pomijamy w procesie produkcji wszelkie produkty mleczne. Reszta zależy już tylko od naszej inwencji twórczej. Próbując i testując różne połączenia smakowe możemy stworzyć naprawdę wyjątkowy, autorski smak lodów rzemieślniczych, który przyciągnie do nas klientów nawet z daleka. Warto więc wykazać się kreatywnością, nie można jednak zapominać o zainwestowaniu w profesjonalny, nowy sprzęt, który zapewni nam odpowiednią higienę pracy i najlepszą jakość serwowanych lodów.



2 wyświetlenia0 komentarzy

Commentaires


bottom of page